HADAS SHEINFELD

הפספוס של אפליקציות מבוססות מקום

הענין הזה של “אני כאן – אני שם”, או כמו שאוהבים לקרוא לזה אפליקציות מבוססות מיקום, כבר ממש מתחיל להרגיז אותי.

התלוננתי על זה כבר לפני כמה חודשים, בהקשר של טוויטר והעדכונים, ועכשיו גם פייסבוק הכניסו את הפיצ’ר האדיוטי הזה, וכך תוך יום אחד נוספו לפיד שלי עוד עשרות הודעות שלא מעניינות אותי כהוא זה. אני יודעת שאתה בעבודה (אני אפילו יודעת איפה זה, אני עבדתי שם!), אני יודעת מתי אתה יוצא לארוחת הצהרים, ואיפה אתה אוכל, ומתי אתה יוצא הביתה. וואו! אני לא מאמינה! היום ממש גיוונת ועצרת בסופרמרקט בדרך מהעבודה הביתה. אני בשוק. רגע, תנו לי שניה להתאושש.

הקוראים הנאמנים של הבלוג הזה, המובחרים שזוכרים כל מילה, עשוים עכשיו לצטט אותי לעצמי, ולהזכיר לי שבתחילת 2010 טענתי שהטרנד של שרותים-מבוססי-מיקום לא יתפוס עדין השנה. והנה, זו כבר הפעם השניה שאני מתלוננת עליהם – אז אולי זה בעצם כן תפס? התשובה היא לא. זה ממש ממש לא תפס עדין. נכון שלפעמים כשאתם מסתכלים מסביב נדמה לכם שלכולם יש איפון, וכולם חיים בטוויטר ועוד יותר אנשים בפייסבוק? אז התשובה היא שהמדגם שלכם הוא מוטה. ממש ממש לא לכולם יש איפון (ויש גם הרבה אנשים עם איפון שלא ממש יודעים מה לעשות איתו), ממש לא כולם בטוויטר (יש יותר אנשים שלא מבינים את הקסם של טוויטר מאשר אנשים שנשבו בו), ולמרות שבאמת המונים “נמצאים” בפייסבוק, רק חלקם משתמש בפייסבוק באופן אקטיבי, וגם אז – רובם בפארמוויל. בקיצור – נכון שאפליקציות מבוססות מקום מתחילות לתפוס, אבל זו ממש לא השנה שלהם.

מה שכן, הסיבה שהאפליקציות האלה כן מתחילות לענין אנשים, פשוט לא מובנת לי לחלוטין.

אתם לא רואים שכמו שהן כרגע, האפליקציות האלה הן פשוט מלכודת מידע ופרסומות, שלא נותנות לכם שום דבר בתמורה? ואל תגידו לי שלהיות “ראש העיר” של בית הקפה החביב עליכם נותן לכם משהו. נו באמת.

רשתות חברתיות מבוססות מיקום... נו באמת
אני בכלל מרשת אחרת...

מקור התמונה

אז נכון, כבר שמעתי על שימושים טיפונת יותר מתוחכמים, אבל גם הם כל כך בסיסיים, והתמורה שהם נותנים היא כל כך מזערית… מי ש”יעשה צ’ק אין” בסטארבקס יקבל קפה חינם. תודה באמת. עשית להם פרסומת, הכי ממוקדת שיש – בין החברים שלך, שרבים מהם פה בסביבה, שדעתך נחשבת בעינהם, ובתמורה קיבלת כוס קפה. מקסים.
למיטב הבנתי, עד היום, כל האפליקציות מבוססות המקום הן למעשה מלכודת מפרסמים. המפרסמים רוצים לדעת איפה את נמצאת בכל רגע נתון כדי שיוכלו לדחוף לך קופון לקפה, הנחה לחיתולים, או סתם לבסס קצת יותר טוב את המידע ב”פרופיל” שלך.

זה פשוט לא מספיק טוב. לא מעניין אותי איפה החברים שלי נמצאים ביום יום, אלא אם מדובר במקום ספציפי, חדש, מפתיע, או שהוא רוצים לחלוק אותו איתי מסיבה שהיא משמעותית. על ההשלכות מבחינת פרטיות ובטיחות עוד לא דברנו, אבל האם מישהו באמת חושב שזה רעיון טוב שכל העולם ואישתו ידעו בדיוק באיזו שעה אתם יוצאים מהבית לחדר הכושר, באופן קבוע פעמיים בשבוע, ומתי אתם חוזרים?

אפליקציות מבוססות מקום יכולות להיות הרבה יותר. הן יכולות לתת ערך אמיתי למשתמש. הנה כמה דוגמאות לרעיונות מתוך RWW – לשלוח לי קישור לוויקיפדיה על ערכים של בניינים היסטורים שאני עוברת לידם, לאפשר לי להשאיר “פתק” שישלח ב-SMS למישהו ספציפי כשהוא עובר ליד מקום ספציפי. לאפשר לי לבנות פרופיל ראשוני של דברים שאני אוהבת או לא, ובכל מקום חדש שאני מגיעה אליו להציע לי “תפריט” של פעילויות – החל ממוזיאונים ועד מסעדות. אני רוצה אפליקציה שתאפשר לי בלחיצת כפתור אחת לשלוח הודעה למשטרה/מד”א ולמשפחה שלי שאני תקועה, עם המיקום המדויק איפה. אפליקציה כזו הייתי נותנת גם לסבתא שלי שכבר לא ממש זוכרת דברים, והיא היתה יכולה להציל חיים.

כמובן שכל שרות שניתן למשתמש צריך גם להיות יציב מבחינה כלכלית. אבל באמת שבהקשר הזה אין שום בעיה – הרי זה אחד מסוגי הפרסום הממוקדים ביותר.

בקיצור – השרותים האלה עדין לא הגיעו לאן שהם צריכים להגיע, לא מבחינת השימוש, ולא מבחינת היצע השרותים. אבל זה לא אומר שאין להם סיכוי.

מה דעתכם? איזו אפליקציה מבוססת מיקום היתה משמחת אתכם? האם להיות ראש העיר של בית הקפה השכונתי משמח אתכם באיזושהיא צורה?

9 Responses

  1. אז כפי שאת יודעת, אני בדרך כלל לא מגיב לפוסטים (בעיקר מעצלנות) 🙂
    אבל במקרה הזה – לדעתי את טועה.
    יכול להיות שבישראל עדיין להיות ראש העיר של מקום זה או אחר לא נותן כלום, אבל בארה”ב הרבה מקומות נותנים הנחות מאוד שוות אם את ראש עיר, לפעמים אפילו מספיק שרק עשית “check-in” כדי לקבל את ההנחה.
    תגידי לי אם לא את היית רוצה לקבל משקה חינם על כל אחד שאתה קונה בבר השכונתי האהוב עלייך (וכן זה אמיתי – יש מספר מקומות שמציעים דילים כאלה)
    וכן – אני מקבל 50% הנחה על משקאות מסויימים בבית הקפה שלי בגלל שאני ראש העיר!
    ולסיום – כרגע באמת בפייסבוק זה לא נותן כלום אז הדרך הכי קלה זה להעלים את הפוסטים האלה בקליק אחד (עדכוני Farmville כבר מזמן לא מופיעים לי בדף ואני חושב שאלה היו הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה הרבה יותר מעצבנים)
    רק נקודה למחשבה…

  2. וווהוו! היה שווה הפוסט הזה בשביל התגובה ממך 🙂
    לעניינו – כנראה שחוסר ההבנה/התלהבות שלי בנושא הזה נובעים מאותה סיבה שאני לא מבינה למה אתר כמו groupon הוא כזו הצלחה מטורפת. כנראה שלקופונים/הנחות מסוג כזה יש אכן קהל רציני ביותר, והם נותנים תמורה שנתפסת כמשמעותית.
    אבל אני עדין חושבת שזה לא מיצוי של היכולות של ה-LBS. שאפשר הרבה יותר.

  3. מסכים עם כל מילה, רק רציתי להוסיף שקיימת אפליקציה לאייפון שבלחיצת כפתור מתקשרת למשטרה ושולחת למספר נבחר את המיקום שלך. לא זוכר איך קוראים לה כרגע (אני מהזן הנכחד שאין לו אייפון).

  4. אורן, אנחנו מאותו הזן, כך שהאפליקציה הזו של האיפון לא ממש תעזור גם לי 🙂 ובטח לא לסבתא שלי…

  5. לאפליקציה קוראים: iNeedHelp והיא אפילו פיתוח ישראלי. אני חושבת שכמו הרבה טכנולוגיות שמתחילות כטרנד וריבוי היישומים הראשונים רק מגרד את השכבה שקל מאוד ליישם, גם כאן נראה התבגרות והתבססות של מה שהתחיל כטרנד ויעבור לשלב של פיתוח רציני יותר ואז גם האימוץ יהיה בהתאם. הסבלנות כאן תשתלם.

  6. מסכים בהחלט. מידע מבוסס מיקום הוא סוג של אגדה שמפתחים מפיצים כדי לגייס הון מקרנות הון סיכון…. ואנג’לים… רוב האנשים נמצאים כל היום בבית או במשרד, או מקסימום באוטו… היישומים שכן רלבנטים הם:

    כל מה שקשור לתיירות
    כל מה שקשור לניווט
    קופונים וכו’
    כל מה שקשור למידע ביטחוני

  7. חברים – סליחה על פרסום התגובות באיחור – וורדפרס חשב שכולכם ספאם.
    יותר זה לא יקרה, כולכם עכשיו ברשימה הטובה שלי.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

עוד תוכן מעולה מהבלוג

בהמלצת Galit Galperin הקשבתי לפודקסט Artificial - the Open AI Story. הפקה משותפת של הוול סטריט גו׳רנל וספוטיפיי, יש כבר 3 פרקים באויר והרביעי אמור להגיע בקרוב. אני עוקבת אחרי open AI...
אתמול נפתח המחזור החדש של הגילדה למנהלי מוצר.ההוא שהיה אמור להיות מחזור אוקטובר.רעדו לי הברכים כשפתחתי את ההרשמה מחדש בדצמבר, אחרי שב 7.10 הכל נעצר.זו בעצם החזרה הרשמית שלי לסוג של עשיה,...
מרטי כתב פוסט סיכום וגם פירסם הרצאה עם תחזיות פרודקט ל- 2024, שבעצם מסכמים את כל מה שהוא חושב על התפקיד של מנהלי מוצר בתעשיה בימינו. למי שמכיר את הקו של מרטי...