הערות קטנות על החברות הגדולות, והנושאים שבחדשות השבוע:
אמזון, קינדל ועתיד הספרים האלקטרונים
חיבתי לאמזון ידועה, וגם האמונה שלי שהספרים האלקטרונים הם העתיד. אבל הפעם מסתמן שאמזון עושים טעות גדולה באסטרטגיה שלהם, ומנסים לכפות מדיניות “גן סגור” בקינדל, כך שרק הפורמטים שלהם יתמכו. טעות גדולה, ומאוד לא אופינית לאמזון. הפורמט הפתוח שתופס תאוצה EPUB הוא הפורמט שבו גוגל מפרסמת את הספרים הפתוחים (מליון! בספירה האחרונה) והוא גם הפורמט שסוני הכריזה שתתמוך בו ב-reader שלה. ענייני ה-DRM עלולים להיות הדבר שיפיל את הקינדל. זכור הסיפור המאוד-לא-נעים שבו אמזון פשוט מחקה ספר שאנשים קנו מתוך הקינדל שלהם (1984 של אורוול למרבה האירוניה), כי הם גילו שהספר נמכר על ידי גוף שלא החזיק בזכויות המתאימות. מאז הם התנצלו כמובן, אבל הבעיתיות של ענין זכויות היוצרים והגישה שיש להם לתוך הקינדל של הלקוחות הובהרה, שלא נאמר נחשפה.
גן סגור הוא פשוט מנוגד למקום שאליו הרשת צריכה ללכת. אם רוצים שהספרים האלקטרונים יתפסו (ודווקא לגבי הסוגיה הזו יש הערכות חיוביות עד כדי כך שהוצאות הספרים המסורתיות כבר חוששות, ובצדק רב), חייבים לדאוג שהקניה של הספר תהיה קניה לא רק של “הזכות לקרוא על המכשיר הספציפי”, אלא קניה של קובץ שכולל תוכן, וברגע שהוא שלי אני יכולה לקרוא אותו איך שאני רוצה ומתי שאני רוצה. הדיון הזה חושף את הבעיתיות של הפורמטים האלקטרונים, שכבר ברורה בהקשר של המוסיקה, אבל גם שם, עדין לא נמצא לה פתרון טוב באמת.
ובמעבר לא מפתיע לתפוח והאפ-סטור
אני לא רוצה להאמין שאמזון רוצים להיות אפל… נכון, האפ-סטור מצליח מאד, אבל הבעיתיות של המודל כבר הרבה יותר ברורה גם למעריצים השרופים של התפוח. אם יש משהו שאני נהנית ממנו בהקשר של אפל והאפ-סטור הוא הפארודיות על הפרסומות שלהם שגאות בעובדה שיש אפליקציה לכל דבר… אז נתנחם באתנחתא קומית – דוגמאות לפניכם.
האפליקציות שבאמת צריך – אפליקציה למצוא טלפון ציבורי (כי האיפון לא ממש מצליח להוציא שיחות), אפליקציה שעוזרת למצוא את האפליקציה שאתה מחפש (ותנחשו מה הוא מחפש? את החתולים כמובן), ועוד אפליקציה אחת אולטימטיבית…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=nCYD3kAnR5U&w=500&h=315]
האפליקציות שבאמת לא צריך…
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2k3zvI2tyPM&w=500&h=315]
ולסיום עוד נקודה לא באמת חשובה… מיקרוסופט ואתר השיווק הפולני
השבוע עשתה קצת רעש העובדה שמישהו שם לב לכך שמיקרוסופט “התאימו” את הויז’ואל באתר השיוק שלהם בפולנית, ושינו תמונה שהופיעה באתר שלהם באנגלית כך שבמקום האיש השחור, מישהו באבחת פוטושופ החליף את השחור בגבר לבן. התגובות היו צפויות, טקראנץ’ אפילו ערכו תחרות החלפות – מצא את הדמות המתאימה ביותר להחליף את האיש השחור. אני לא יכולה להתאפק מלספר לכם, שפעם עבדתי עם לקוח בגרמניה (חברה גדולה, ציבורית), וגם הלקוח ההוא ביקש שנחליף את תמונת הגבר השחור באפליקציה שלנו בתמונה אחרת. יתרה מזו – הלקוח התכבד ושלח לנו את התמונה שהם רוצים. איש לבן, ובלונדיני, פרסומת לגזע הארי. המתכנת שהחליף את התמונות באפליקציה נתן לתמונה שם – nazi.gif.