דיברתי כבר די הרבה על openai, וגם על גוגל, אבל איפה מיקרוסופט כאן?
קודם כל, היא כמובן אחת המממנות הגדולות של open ai, והגירסא שלה של copilot משתמשת בצ׳טג׳יפיטי. חוץ מזה, היא כמו גוגל, במובן הזה שיש לה הרבה מאוד מוצרים, והיא עובדת על לשלב את המודלים החדשים בתוכם ולתת ערך בתוך כל אחד מהמוצרים בפני עצמו.
אבל מעבר לזה, קורים שני דברים מעניינים במיקרוסופט.
בהקשר של המודל עצמו – פורסם שהם עובדים גם על מודל שפה משלהם. בלי קשר לזה של openai. זה מהלך עסקי מענין מאוד, שהוא הרבה מעבר למהלך המוצרי.
אם נחשוב על המהלך המוצרי – מדובר כאן על אחד המוצרים הכי חשובים של השנים הקרובות, שיש כמה פרמטרים שונים שמשפיעים על האיכות/שימוש שלו. החל מאיכות התוצאות כמובן, ועד לקלות האינטגרציה, המחיר לבנית המודל ולכל שאילתא, המעטפת המוצרית ועוד ועוד.
כשיש מוצר כל כך חשוב, זו החלטה עסקית מאוד מעניינת האם שמים את כל הביצים בסל אחד, ומהמרים על קבוצה שתעשה את זה הכי טוב (כולל ביקורת עצמית וכו), או שמקימים שתי קבוצות מתחרות.
ברמה העסקית, מכיון שמיקרוסופט באמת לא שולטת לחלוטין ב-openai, כפי שכבר ראינו לפני כמה חודשים, ובגלל המרכזיות של המודל בתכניות לשנים הקרובות, נראה ברור שהם צריכים גם מודל פנימי, ולו רק בשביל התחרות.
האם המודל הפנימי יהיה אי פעם המודל של מיקרוסופט ויחליף את המודל של openai? שאלה מעניינת מאוד.
עוד דבר מענין, וייחודי כמעט רק למיקרוסופט – הוא שהם פלטפורמה אמיתית, גם מבחינת הבסיס החומרתי, וגם מבחינת התוכנות שכתובות מעל הפלטפורמה.
כאן יש למיקרוסופט כח למשוך את כל השוק לתוך עולמות המודלים, לחנך את האקוסיסטם, וליצר את הסטנדרטים, בצורה שכמעט לאף חברה אחרת אין.
זה מתחיל מכפתור AI שהם מוסיפים עכשיו לחלק מהמחשבים. הם הגדירו את המפרט שמצריך ״מחשב ai״, ובכך עוזרים גם לשותפים שלהם למכור יותר מחשבים, יותר חזקים, וגם מגדילים את השוק שיוכל להשתמש במחשבים שתהיה להם התשתית להריץ את הפונקציונלית הזו שדורשת חומרה מספיק חזקה.
וזה ממשיך עד לאפליקציות שכתובת ל windows, ומה שאפשר לעשות בהן. בתוך כל הדיבורים על האפסטור של אפל, ועל אנדרואיד/play. של גוגל, אנחנו לפעמים שוכחים ש- windows היא פלטפורמת ענק.
לסיכום – מיקרוסופט היא שחקן חזק ביותר, שמושך את כל התעשיה קדימה בהקשר של מודלים, מעבר להשקעה שלהם ב-openai.